HISTORIE
VAN FRIDINA

In het jaar 1937 stond de koeltechniek nog in de kinderschoenen. De familie Wirtjes zag in deze branche meer dan in de verkoop van auto’s en zo ontstond Fridina in de voorkamer van de woning aan de Oosterhamrikkade 24 te Groningen.

Fridina heeft al ruim 80 jaar ervaring in de koeltechniek, en is uitgegroeid tot hét Koeltechnisch Installatiebedrijf van het Noorden! Bekijk hieronder de complete historie van Fridina.

FRIDINA 1937 – 1950

Nieuwsblad van het Noorden van 1937

Fridina is opgericht in 1937 en begonnen in de voorkamer van de woning aan de Oosterhamrikkade 24 te Groningen.

Deze werd ingericht als mini showroom voor de verkoop van koelmachines en koelkasten van het merk Frigidaire.

Zo is de naam van Fridina ontstaan. Deze is een samenvoeging van de merknaam Frigidaire en de naam van de vrouw van de oprichter mevrouw Dina Wirtjes-Braamhorst.

Koelinstallaties waren in die tijd alleen in gebruik bij slagers en bakkers. Koelkasten alleen bij welgestelde families.

Advertentie uit het Nieuwsblad van het Noorden van 1941

Advertentie Nieuwsblad van het Noorden van 1959

FRIDINA 1950-1970

Tijdens de oorlog lag de hele handel stil en bestonden de activiteiten alleen uit het repareren van koelinstallaties.

Na de oorlog werden er alleen mondjesmaat aan artsen en ziekenhuizen geleverd. Daarna kwamen de slagers, bakkers en groenteboeren aan de beurt.

Omstreeks 1955 kwam de grote doorbraak. In die tijd kwamen de eerste diepvriescellen op de markt. Consumenten gingen over tot de aanschaf van koelkasten.

Fridina is inmiddels verhuisd naar de Zwanestraat in de binnenstad van Groningen. In het noorden werden de eerste zelfbedieningswinkels ingericht waardoor er een grote vraag ontstond naar koelvitrines.

FRIDINA 1970 – 2000

In 1970 richt Fridina een tweede vestiging in Nijverdal in, om naast het noorden ook het oosten van Nederland te kunnen bedienen. Door de sterke groei heeft Fridina een nieuw pand laten bouwen aan de Virulystraat 16 te Groningen. Hierdoor kon de timmerwerkplaats aan de Paulus Potterstraat verhuizen en was er een grote showroom bechikbaar waar de klanten de producten konden bekijken. 

Naast de leverantie van koelkasten is Fridina zich inmiddels gaan richten op airconditioning. 

In het jaar 1987 is Fridina inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf op het gebied van koeltechniek en viert het  haar 50-jarige jubileum.

50 jarig bestaan uit het Nieuwsblad van het Noorden van 1987

Het huidige bedrijfspand van Fridina B.V. 

FRIDINA IN DE 21e EEUW 

In het begin van de 21e eeuw is het wederom tijd voor een verhuizing. Dit maal naar de Talinnweg op het industrieterrein de Euvelgunne te Groningen. 

Tegenwoordig is Fridina actief in verschillende branches en leveren wij allerlei verschillende producten en projecten op het gebied van koeltechniek.

De laatste jaren staan vooral in het teken van veiligheid en milieu. Europese richtlijnen hieromtrent worden steeds strenger en Fridina loopt hier in voorop.

HISTORISCH ARCHIEF FRIDINA

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Bel ons of vraag vrijblijvend een offerte aan.