KOELTECHNIEK FRIDINA

Met ruim 80 jaar ervaring in de koeltechniek staat Fridina garant voor hoogwaardige koeltechniek op maat. Vanaf het eerste ontwerp tot en met de realisatie en het bijbehorende onderhoudsplan is Fridina een belangrijke partner voor ieder koeltechnisch project. Onze praktijkervaring zorgt ervoor dat u altijd verzekerd bent van uitstekende koeltechnische oplossing voor uw bedrijf

GESCHIEDENIS KOELTECHNIEK

Koeltechnieken zijn al ruim 3000 jaren oud. Door de eeuwen heen is er veel veranderd. Voordat er koelkasten werden uitgevonden, werd gebruik gemaakt van sneeuw- en ijsblokken in putten en mijnschachten. Op deze manier kon het hele jaar door eten langer bewaard blijven.

In het begin van de 19e eeuw werd de eerste koelkast in gebruik genomen. De eerste koelkasten maakten gebruik van staven met ijs die om de twee dagen verwisseld moesten worden. Dit is ook de reden dat veel, met name oudere, mensen het woord ijskast gebruiken in plaats van koelkast. 

Pas in de jaren 30 werden koelkasten met het chemische koudemiddel Freon 12 in gebruik genomen. Vele andere verschillende chemische koudemiddelen volgden en verdwenen weer vanwege de schadelijke gevolgen voor het milieu en de ozonlaag in het bijzonder. Tegenwoordig wordt er nog steeds gebruik gemaakt van chemische koudemiddelen.

Distributie van ijsstaven in het begin van de 19e eeuw

DUURZAME KOUDEMIDDELEN

Het gebruik van duurzame koudemiddelen zijn om de volgende redenen beter voor het milieu. Ten eerste tasten duurzame koudemiddelen oftewel natuurlijke koudemiddelen de ozonlaag niet aan en hebben ze een zeer laag of geen aard-opwarmend vermogen (GWP) hebben. 

Voorbeelden van deze natuurlijke koudemiddelen zijn:

  • Ammoniak (NH3)
  • Kooldioxide (CO2)
  • Koolwaterstoffen (o.a. Propaan en Isobutaan)

Ten tweede zorgen natuurlijke koudemiddelen in hun eigen specifieke toepassingsgebied voor een goede energetische prestatie van koelinstallaties en zijn daarmee dus energiezuinig. 

CHEMISCHE KOUDEMIDDELEN

Hoewel duurzaamheid belangrijk is en de eisen en de wetgeving omtrent het gebruik van chemische koudemiddelen zoals F-gassen steeds strenger wordt, komt het gebruik van chemische koudemiddelen nog steeds veelvuldig voor.

Om aan deze strenge eisen te kunnen blijven voldoen dienen alle monteurs die met F-gassen werken gecertificeerd te zijn conform de F-gassenverordening en de richtlijnen en eisen van het PED.

Fridina is aangesloten bij het NVKL, een absolute garantie voor kwaliteit en professionaliteit van leveranciers en installateurs in de koudetechniek en luchtbehandeling.

BRANCHES

INDUSTRIE

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de industrie sector.
Lees meer

ZORG

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de zorg.
Lees meer

RETAIL

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de retail branche.
Lees meer

SCHEEPSBOUW

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de scheep- en jachtbouw.
Lees meer

ONZE MERKEN

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Bel ons of vraag vrijblijvend een offerte aan.