DUURZAME KOUDEMIDDELEN BIJ FRIDINA

Een duurzaam alternatief voor synthetische koudemiddelen in de koeltechniek zijn natuurlijke koudemiddelen. Door strengere regelgeving voor het gebruik van schadelijke koudemiddelen is de overstap naar duurzame koudemiddelen steeds aantrekkelijker. Natuurlijke koudemiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu maar ook steeds beter voor de portemonnee (op lange termijn).

ONTWIKKELING VAN DUURZAME KOELTECHNIEK

Steeds meer bedrijven kiezen voor natuurlijke en duurzame koudemiddelen.

Dit heeft te maken met het beleid van de Europese Commissie. Zij leggen het gebruik van schadelijke koudemiddelen bij koelinstallaties steeds meer aan banden. Synthetische koudemiddelen, zoals HFK, worden daardoor steeds minder gebruikt en schaarser. Het bijvullen van dit soort koudemiddelen wordt daarmee ook steeds duurder.

Bovendien zijn bedrijven in de industrie verplicht om te kiezen voor de meest duurzame oplossing, als deze binnen vijf jaar wordt terugverdiend.

In veel gevallen is de aankoop van een duurzame koelinstallatie nog steeds duurder. Maar op langere termijn verdient u de investering in een duurzame koelinstallatie binnen een aantal jaren terug.

Duurzame koudemiddelen in de industrie

Duurzame koudemiddelen van PastorFrigor koelsystemen

VOORDELEN DUURZAME KOUDEMIDDELEN

Het gebruik van duurzame koudemiddelen kent de volgende voordelen:

 • Natuurlijke koudemiddelen tasten de ozonlaag niet aan en hebben ze een zeer laag of geen aard-opwarmend vermogen (GWP). 
 • Ze zorgen in hun eigen specifieke toepassingsgebied voor een goede energetische prestatie van koelinstallaties en zijn daarmee dus energiezuinig.
 • U komt in aanmerking voor interessante fiscale voordelen. U kunt profiteren van bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek (EIA). Hierbij mag u 58% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw afschrijving. 
 • U krijgt een aangenaam en constant binnenklimaat.

Let op: Voor een aangenaam binnenklimaat is het belangrijk om de koelinstallatie goed in te regelen. Dit betekent dat de klimaatinstallatie de juiste hoeveelheid koeling afgeeft op de juiste plek en tijdstip. Hiermee bespaart u tot 30% op het energiegebruik van de koelinstallaties.

VOORBEELDEN VAN NATUURLIJKE KOUDEMIDDELEN

Voorbeelden van deze natuurlijke koudemiddelen zijn: ammoniak (NH3), kooldioxide (CO2), koolwaterstoffen (o.a. Propaan en Isobutaan).

 

AMMONIAK

Ammoniak wordt veel gebruik voor grotere koelinstallaties en geeft een iets beter rendement dan CO2. Bij grote vrieshuizen is een installatie met ammoniak sneller terugverdiend. 

CO2

Het merendeel van de voedingsmiddelenbedrijven kiest voor een koelinstallatie met CO2. Dit systeem is een veilige manier van koelen, aangezien CO2 niet ontvlambaar of giftig is.

PROPAAN

Koelinstallaties met propaan vergen een lagere investering.  Aan de andere kant is het licht ontvlambaar en kan het daardoor alleen in kleine hoeveelheden worden gebruikt.

Fridina is de verkoop- en servicepartner in Nederland als het gaat om de koel- en vriesmeubels van Pastorfrigor. Dit betekent dat supermarkten, tankstations en bakkers maar ook koeltechnische partijen bij Fridina alle Pastorfrigor producten kunnen inkopen.

De koelmeubels van Pastorfrigor staan bekend om de kwaliteit, het mooie italiaanse design en het innovatieve ‘Hydroloop’ en ‘Hydroloop Hybrid’ koelsysteem. Deze systemen zijn betaalbaar, toekomstwaardig én milieuvriendelijk. Voordeel van deze koelsystemen is dat er geen gasaansluiting nodig is en het gebruik van restwarmte is eenvoudig en betaalbaar.

DUURZAME KOELINSTALLATIES VAN PASTORFRIGOR

 

VOORDELEN PASTORFRIGOR:

 

 • Enige stekkerklare koelmeubel met energieklasse A
 • 25% energiezuiniger dan R-404A remote installaties
 • Milieuvriendelijk koudemiddel R290 (propaan)
 • 97% minder kans op koudemiddellekkage
 • Betaalbaarder door 80% minder koudemiddelgebruik
 • Lagere investeringskosten dan een CO2 installatie
 • Ventilatiesysteem met warmteterugwinning mogelijk
 • Geen machinekamer en gasaansluiting nodig
 • Hoge kwaliteit koelmeubels
 • Italiaans design

DUURZAME KOELTECHNIEK BIJ FRIDINA

De markt van de koeltechniek verschuift van de traditionele koudemiddelen naar natuurlijke koudemiddelen zoals CO².

De komende jaren zullen de traditionele koudemiddelen steeds verder uitgefaseerd worden, en zal de verschuiving naar natuurlijke koudemiddelen in een stroomversnelling raken.

Wij bij Fridina zijn hierop voorbereid. Onze monteurs zijn CO² gediplomeerd en zijn uitgerust met de beste veiligheidsmiddelen om te kunnen werken met duurzame koudemiddelen.

Wij blijven ons doorontwikkelen op het gebied van koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen. Wij geloven dat het gebruik van deze koudemiddelen dé toekomst is voor de koeltechniek!

Duurzame koudemiddelen in deze CO2 koelinstallatie

BRANCHES

INDUSTRIE

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de industrie sector.
Lees meer

ZORG

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de zorg.
Lees meer

RETAIL

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de retail branche.
Lees meer

SCHEEPSBOUW

Bekijk hier wat we voor u kunnen betekenen in de scheep- en jachtbouw.
Lees meer

ONZE MERKEN

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Bel ons of vraag vrijblijvend een offerte aan.